Store polske kronhjorte

Store polske kronhjorte september 2021

Michael har været med os på hjortejagt i Polen her i brunsten – som altid fra ham er der en god beskrivelse og beretning af jagten samt helhedsoplevelsen af turen, læs hans egne ord og fine beretning fra turen her:

"2 hjorte på en dag, er det ikke bare en drøm...?"

Michael Kjær Nielsen

Kære Henrik og personale ved Gamekeeper & Buhls Jagtrejser
I beskriver at jeres kunders jagtglæde er jeres ledestjerne. Dette kan jeg uden tvivl bekræfte efter de mange jagtrejser, som I har planlagt for mig gennem årene og igen i forbindelse med min sidste brunstjagt på kronhjort i Polen.
Al jagt og ophold blev gennemført som forventet og helt som aftalt. Forventninger til en jagtrejse er altid farlig, hvis jagten skal måles på antal vildt samt størrelse på trofæer. Har man derimod forventning om en god afholdt jagt, hvor der opstår muligheder, mener jeg, at jagtrejsen har været vellykket.
Alle som er berejst i Polen ved, at de fleste revirer i Polen ønsker at deres gæst får succes under deres ophold og jagt. Sådan var det også på dette revir under mit ophold, dog savner jeg de gamle traditioner for at ære det nedlagte vildt men "skik følge eller land fly".
Da jeg ikke taler Polsk, brugte jeg Google til at oversætte, hvad jeg ønskede mig af jagten overfor min Polske jagtfører. Jagtføreren var helt indforstået med at gå meget, og at vi skulle prøve at finde en god gammel kapital kronhjort.
Første 2 dage hørte vi mange hjorte brøle. Hjorte brølede først når solen var gået ned og igen fra tidligt morgen, hvor det var mørkt, til solen stod op og så blev de stille. Under de 2 dage havde jeg en hjort i tusmørke på 80 meter, men under de betingelser, mente jeg ikke det er muligt at bedømme hjorten og undlod at tage riflen i anslag.
3 dag skulle vise sig at blive én af de dage, jeg vil huske med glæde, eftersom hjorte og strategi for pürch gik op i op i en højere enhed.
Tidligt morgen, 1½ time før solopgang, hørte vi en hjort på en stor eng, som gik og brølede. ½ time før solopgang kunne vi svagt se, at der var tale om en gammel kapital hjort, med lavt hovedførelse og kraftig af krop, som gik med sine kronhinder samt nogle kalve, blot 300 meter fra os, hvor vi stod i skovkanten.
Som forrige dage stoppede hjorten med at brøle da det var ved at blive lyst, og forsvandt ind i nogle grantræer med sine kronhinder og kalve. Jagtføreren og jeg var ikke i tvivl om, at det var en rigtig god hjort og var enige i, at jeg skulle forsøge mig på egen hånd for at se om det var muligt at få en god pürch på rudel, hvor hjorten befandt sig i.
Efter en pürch på ca. 400 meter langs skovkanten kunne jeg tydeligt høre, at hjorten fejede sit gevir mod nogle træer og særdeles højlydt. Pludselig stod jeg ved et spor, som var 10 meter bredt og 80 meter langt, ind gennem grander. For enden af sporet stod hjorten og var i fuld gang med at feje sit gevir mod et stort piletræ og grene fløj rundt i luften. Der var igen tvivl om, at det var den samme hjort. Riflen kom i anslag og kuglen blev placeret højt på boven for at opnå mest mulig effekt. Hjorten tumlede 5 – 10 meter og forendte midt i dens revir, ved nærmere øjesyn kunne jeg konstatere at, hjorten havde 18 ender og var utrolig kraftig fra base til krone. Nu er hjorten sendt til hovedmontering.
3 dags aften kom en mulighed ud af det blå, hvor en flot 16 ender hjort pludselig kom løbende direkte mod mig og min jagtfører. Den kom løbende over en mark og med direkte kurs, hvor vi stod i skoven, riflen kom i anslag og et enkelt brøl fra min jagtfører fik hjorten til at stoppe på 150 meter. Kuglen blev sendt afsted og hjorten forendte. Hvilken dag og hvilken aften, 2 hjorte på en dag, er det ikke bare en drøm?
4 dag havde vi ikke det store held med at høre eller se kronvildt. Dette skyldes nok, at det havde regnet kraftigt hele natten og om dagen gik det over i let regn. Min jagtfører og jeg fik lavet en plan til aften og med hjælp fra google translate, blev vi enige om, at vi ville stå i skovkanten ved en stor lysning i skoven i ly for regnen og se hvilke muligheder det ville give. Jagtfører fik forklaret, at hvis der kom en yngre afskudshjort, var jeg meget velkommen til at nedlægge den.
Efter at have stået et par timer i regnen uden syn af noget vildt kom en ung 10 ender hjort travende ind over den stor lysning. Jagtføreren sagde ”schießen“ samtidig med han prøvede at stoppe hjorten med et brøl. Hjorten reagerede ikke på brølet fra jagtføreren og måske alligevel ganske lidt, da hjorten gik fra trav til skridt. Hjorten passerede på 200 meter, hvor riflen nu var kommet i anslag, den stoppede op, jeg lod kuglen gå og blev placeret højt på boven, hvorefter hjorten faldt til jorden - hvilken afslutning på hjortejagt i Polen 2021.
Afslutningsvis vil jeg igen takke jer alle ved Gamekeeper & Buhls Jagtrejser for at planlægge jagten. Jeg ser frem til min næste tur og til et rigtigt godt samarbejde.
Med venlig jæger hilsen
Michael Kjær Nielsen