God skydning i Ungarn – er ikke held

God skydning i Ungarn – er ikke held november 2021

Michael Kjær Nielsen har gennem flere år været vores faste tovholder på et hold drivjagtsjægere der har taget til Ungarn på drivjagt – de bor ét sted og jager på 3 forskellige revirer.
For at være ”med på holdet” kræver Michael at alle har deltaget på nogle af hans samlinger i løbet af året, hvor der trænes til løbende vildt med riffel på skydebane, dette giver udover rigtig god og nyttig træning, også et godt sammenhold for holdet.
At træningen i løbet af året har båret frugt – vidner resultatet også om - med 144 stk. vildt nedlagt i 1,6 skud pr. stk. vildt, det er ikke bare godt, men rigtigt flot skydning på en drivjagt.
Læs her Michaels egen fortælling fra drivjagten:

"en uforglemmelig jagtoplevelse.."

Michael Kjær Nielsen

Hej Henrik og personale ved Gamekeeper & Buhls Jagtrejser.

Denne jagtberetning vil være lidt anderledes, men vil starte med at takke jer alle på kontoret - særdeles dig Henrik, for planlægning så vi alle kunne bestå efterårets eksamen i Ungarn.

Eksamen? tænker de fleste nok, men det var lige, hvad vi skulle gennemføre på de tre dages drivjagt i Ungarn, hvor vi var 10 jægere.
Alle som går til eksamen ved, hvor vigtigt det er at være forberedt og gøre sit yderste for at præstere det optimale.
Således skal det også være for jagt, efter min mening. Vor passion i virkeligheden handler om at tage et dyrs liv, og det skal derfor udføres så effektivt og humant som muligt.

Jeg har tidligere i mine jagtberetninger beskrevet, at forventninger til jagt samt antal nedlagt vildt er meget farligt, hvis det er det man måler en jagtrejse på. Jeg mener, at den enkelte jæger er ansvarlig for jagtrejsen og jagten så den bliver vellykket, hvilket kræver forberedelse og træning som hvis man skulle til en eksamen.

Da jeg har stået for holdet, har jeg gentagende gange fortalt deltagerne vigtigheden i at træne og træne - specielt til løbende mål, når det drejer sig om drivjagt.  At kende sin riffel og sine begrænsninger er det vigtigste, da det ikke er muligt at fortryde når først kuglen flyver gennem luften.

Der er et ordsprog, der siger; at den der ikke har skudt forbi eller lavet en anskydning, ikke går nok på jagt. Jeg mener dette ordsprog er en undskyldning for ikke at have forberedt sig og ydet sit bedste.

Alle deltager har gennem sommeren og efteråret været på skydebanen samt fælles samlinger i skydebiografen, som også har været bidragende til forberedelserne for denne drivjagt. Det præcise antal skud pr. deltager kendes ikke, men én ting er sikkert, og det er, at der er blevet renset rifler rigtig mange gange.

Som alle ved er planlægning af drivjagt en stor og svær opgave. Planlægning af såter i forhold til vind og vejr og at drivere følger planlægning til mindste detalje, er altså afgørende - og som altid forløb denne planlægning og afvikling til mindste detalje over alle tre dage i slutningen af november.

Allerede ved ankomsten havde vi det første møde med jagtchefen, hvor vi kunne gennemgå kommende dages drivjagt og planer for drev. En fælles forståelse mellem alle jægere var vigtigheden for kun at afgive skud til oplagte muligheder. At forblive med at skyde til vildtet, så længe det ikke var forendt, hvis den enkelte jæger mente, at dyret var truffet i første skud - dette er den rigtige fremgangsmåde i forbindelse med drivjagt, efter min mening.

For at kunne afvikle drivjagten og få alle dyr med hjem fra skoven, var alle jægere meget fokuseret på at kunne fortælle om skudtegn flugtretning og hvor dyret præcist var, da kuglen blev sluppet. Dette gjorde også at samarbejde mellem os skytter, jagtchefen samt hundefolk gik op i en højere enhed og resultatet blev til et enkelt dyr, som ikke blev fundet desværre.

Mange opgør antal skud pr. stk. vildt under drivjagt og dette bruges til at vurdere drivjagten. Jeg er af den opfattelse, at en drivjagt kun kan måles på, hvor mange dyr der er skudt til og hvor mange af dem som ikke kommer med hjem fra skoven.

For at bruge de to metoder kan jeg fortælle, at under vores tre dages drivjagt blev der brugt næsten 1,6 skud pr. stk. vildt hvoraf der ud af 144 stk. nedlagt klovbærende vildt, kun var et stk. vildt, som blev ude i skoven, trods god og grundig eftersøgning.

Jeg takker igen for jeres utrolige planlægning, så vi som jægere kunne bestå vor del og dertil at drivjagten blev gennemført på en god og etisk samt forsvarlig måde.

Alle jer på kontoret og alt personale under jagten samt os som jægere, kan være stolte af vort intense samarbejde, som gav uforglemmelige jagtoplevelser.

I forbindelse med lån af Shotkam sender jeg nogle foto fra under jagten samt fra parader.

Jeg ønsker jer alle på kontoret en rigtig god jul og ét godt nytår - jeg glæder mig til vi sammen starter planlægningen af flere jagter i 2022.

Mvh. Michael