Drøm til virkelighed – Ghillie i Skotland

Drøm til virkelighed – Ghillie i Skotland 2019

Mikael havde tidl. sendt os en ansøgning her i Gamekeeper & Buhl´s Jagtrejser om at han gerne ville til Skotland og arbejde som elev på et højlands gods – dette glippede i første omgang – indtil jeg en fredag eftermiddag fik en opringning fra en headstalker på et af de godser vi har samarbejdet med igennem mange år og fast sender kunder op pp. Han var blevet pålagt at skulle afskyde ca. 200 stk. kronvildt her i 2019/2020 sæsonen og om jeg ikke kendte en ung frisk mand der ville tage del i dette?
Jeg kontaktede derfor Mikael igen om han stadig var klar – det var han og i løbet af 4 dage sad han på flyet på vej til Glasgow med en kuffert fyldt med jagttøj og klar på hans livs første jagteventyr!
Han har skrevet en glimrende beretning fra hans indtil nu første 2 mdr. på godset – dette kommer her:

"Som Ghillie på får man virkelig lov til, at leve drømmen ud med at arbejde på en stor skotsk ejendom og gods, og arbejde med jagt hver dag..."

Michael S.

Arbejdet som Ghillie på en Skotsk Estate
Hej Henrik fra Gamekeeper – her er en lille beskrivelse fra Skotland og en tak fordi du formidlede kontakten herovre – vildt man bliver lønnet for at gå i højlandet hver dag for at nedlægge kronvildt – selvom det til tider også kan være ret hårdt rent fysisk.

Arbejdet som Ghillie på en Estate på den skotske vestkyst er meget lærerigt.
Som Ghillie på får man virkelig lov til, at leve drømmen ud med at arbejde på en stor skotsk ejendom og gods, og arbejde med jagt hver dag. Og selv få lov til, at nedlægge vildt.

En hverdag på en Estaten…
Dagen starter lige med at tjekke op på alt udstyr til dagen. Argocatten skal tankes, der skal tjekkes om der er luft i dækkene og så skal den køres op på traileren, som er spændt bag på firehjulstrækkeren.
Skytten ankommer med riflen til det daglige mødested på godset. Vi diskuterer hvor dagens stalk skal foregå. Vejret tjekkes, vindretningen tjekkes og beslutningen om dagens destination afgøres (Hvis dagens stalk er med kunder, plejer vi lige at tage kunden med op til en målskive, hvor kunden får lov til lige at affyre 1-2 skud for at sikre sig at optikken på riflen ikke har taget skade i forbindelse med transporten).
Skytten og jeg tager herefter bilerne ud til dagens destination. På vejen derud tager vi flere stop på vejen for, at tjekke terrænet af med vores kikkerter. Vi ser tit og ofte små familie grupper fra bilerne med vores kikkerter (man kan se minimum 1-2 km fra hvor vi stopper, så det er ikke dyr der er tæt på vejen som vi går efter), og i nogle tilfælde ombestemmer vi os og prøver at se om vi kan pürsche os ind på en af de her grupper, hvis vindretningen er god i forhold til at vi kan komme uset frem.
Jeg pürscher mig frem med skytten til skudhold på kronvildtet. Vi får lagt riflen an til at afgive skud. Men først bruger vi tid med kikkerterne på, at studere hvert enkelt dyr i gruppen for at beslutte os for hvilket/hvilke dyr vi gerne vil have nedlagt. Det kan for eksempel være en gammel hind uden kalv, en yearling (1 års dyr), eller en lille kalv.
Herefter plejer jeg, at få lov til, at nedlægge det første stykke kronvildt hvor efter jeg repeterer og overgiver riflen til skytten, som herefter foretager de mere krævende skud til det næste dyr. Dyrene bliver brækket og tænderne tjekket for, at se hvad alder dyrene har.

Vi henter derefter dyrene i Argocatten hvorefter vi kører dem til vores slagterum, hvor vi rengøre dyrene og gør dem klar til afhentning af vildthandleren.

Afskydningen af hjorte er kun på 25 stk, hvilket vi nåede at afskyde i hjortesæsonen (1/7-20/10).
Og afskydningen af hinder er på 175 i år. Indtil videre har vi afskudt 125 hinder, men vi har helt til 15 februar at nå og afskyde de sidste hvilket vi nok skal nå.
Michael S.